Katarakt ameliyatında fako yöntemiyle aynı gün taburcu olmak mümkün
Katarakt ameliyatları içinde halk arasında dikişsiz ya da lazerli ameliyatlar olarak bilinen Fako yöntemi hakkında bilgilendirmede bulunan VM Medical Park Ankara Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Selahattin Semih Aydoğan, “Faco yönteminde klasik cerrahi gibi dikiş olmadığından hastanın hastanede kalmasına gerek yoktur. Hasta aynı gün taburcu olabilir” dedi.
Kataraktın gözbebeğimizin hemen arkasında bulunan doğal merceğimizin ilerleyen yaşla veya başka nedenlerle saydamlığını kaybederek matlaşmaya başlaması olduğunu belirten Op. Dr. Selahattin Semih Aydoğan, uyarılarda bulundu.
Op. Dr. Aydoğan, “Katarakt görmeyi hemen bozmayabilir, mercek saydamlığını kaybettiğinde renkler matlaşmaya ve görüş kalitesinde azalmalar olarak kendini hissettirebilir” diye konuştu.
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Op. Dr. Selahattin Semih Aydoğan, katarakt belirtilerini şu şekilde sıraladı:
- Bulanık, puslu görme.
- Gece görme kabiliyetinde azalma.
- Sık sık gözlük değiştirme.
- Açık havada bile bulanık görme.
- Işık hassasiyeti, özellikle gece araba kullanırken parlama.
- Renkleri soluk görme.
KATARAKT 50-60 YAŞLARINDA DAHA SIK GÖRÜLEBİLİR
Kataraktın sıklıkla 50-60 yaşları arasında görülse de, zaman zaman bebeklik yaşında ve genç yaşlarda da görülebileceğini ifade eden Op. Dr. Selahattin Semih Aydoğan, “Şeker hastalığı, uzun süre kortizonlu ilaç kullanması göz travmalarına bağlı olarak aslında her yaşta katarak olabilir” diye konuştu.
BUĞULU BİR CAMDAN BAKIYORMUŞ GİBİ GÖRÜLÜR
Katarakt muayenesinde nelere dikkat edilebileceğine değinen Op. Dr. Aydoğan, “Gözlerinde katarakt hastalığı olan bir kişi, buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuş gibi görür. Bu kişiler katarakt ilerledikçe görmenin daha belirgin azalmasıyla doktora başvururlar. Yarım saat süren muayenede katarakt cinsi, kornea yapısı, merceğin pozisyonu, göz bebeğin durumu, retinada eşlik eden hastalık olup olmadığı değerlendirilir” şeklinde konuştu.
TEDAVİ YOLLARI
Kataraktın damla, ilaç veya başka bir tedavisi bulunamadığından tek tedavisinin cerrahi olduğunu vurgulayan Op. Dr. Aydoğan, şu bilgileri paylaştı:
“Günümüzde ileri teknoloji kullanarak hastanın ihtiyacına göre yapay mercekler kullanılır. Yapay mercekler hastanın ihtiyacına göre asimetri veya asimetrisiz olabileceği gibi sadece uzak, uzak yakın, uzak orta yakın mesafelerinde net görmeye yardımcı olabilecek çeşitleri de bulunmaktadır. Ameliyat yapacak doktor bu alternatifleri hastaya çok iyi anlatmalı ve hastayla birlikte en uygun yapay merceğe karar vermelidir.”
AMELİYAT 20 DAKİKA İÇİNDE BİTİYOR
Katarakt teknolojisinde günümüzde en yaygın yöntemlerden birinin Fako yöntemi olduğunu dile getiren Op. Dr. Selahattin Semih Aydoğan, “Halk arasında dikişsiz ya da lazerli ameliyatlar olarak bilinir. Dikiş kullanmadan yapılan bu yöntemde, katarakt ameliyatına giren hastanın ameliyatı 15-20 dakika sonra bitmiş olur. Bu nedenle hastanın hastanede kalmasına gerek yoktur, hasta aynı gün taburcu edilir” ifadelerini kullandı.
HEKİM TECRÜBESİ OLDUKÇA ÖNEMLİ
Katarakt ameliyatında en iyi şartlarda bile bazen sorunlar olabileceği, beklenmeyen öngörülmeyen cerrahi komplikasyonların çıkabileceği belirten Op. Dr. Aydoğan, “Ameliyatın en iyi şekilde planlanması ve gerçekleşmesi için hekimin tecrübesi, kullanılan teknolojinin ve merceğin kalitesi çok önemlidir” diyerek sözlerini sonlandırdı.