Kalp sağlığını korumak için bunlara dikkat: Egzersiz, sağlıklı ve dengeli beslenme
Kalp sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de düzenli egzersiz yapmak. Egzersizin tipinden daha çok egzersizin şiddeti ve devam edilebilirliğinin önemli olduğuna dikkat çeken İstinye Üniversitesi (İSÜ) Öğretim Üyesi ve Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kıvanç Eren, “Egzersiz dışında kalp sağlığını korumak bir diğer önemli unsur ise sağlıklı ve dengeli beslenmektir” diyor.
Kalp sağlığını korumanın yollarından biri de düzenli egzersiz yapmak. Hangi egzersizler ne zaman yapılmalı? Süresi ne kadar olmalı? İstinye Üniversitesi (İSÜ) Öğretim Üyesi ve Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Kıvanç Eren, bu soruları yanıtlarken, egzersiz dışımda kalp sağlığında önemli olman unsurları anlattı.
“Vücudun tüm sistemlerinin sağlığının korunması için egzersiz önemli”
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kıvanç Eren, kalp sağlığını korumada egzersiz önemiyle ilgili şunları söylüyor:
“Sadece kalp sağlığı değil insan vücudunun hemen hemen tüm sistemlerinin sağlığının korunması için egzersiz önemlidir. Egzersiz yapmak, dolaşım sisteminin iş yükünü arttırıp vücuda daha önce karşılaşmadığı yeni bir stres eklemektedir. Dolaşım sistemi artmış iş yükü ile mücadele etmek için çeşitli adaptasyon mekanizmalarıyla kan pompalaması ve doku oksijenasyonunu daha verimli hale getirmektedir. Kabin kontraktilitesi yani kasılma kuvvetinde artış ve de dokuların oksijen tüketiminde verimliliği artmaktadır. Tüm bu adaptasyon mekanizmaları sayesinde kalbin ve dolaşım sisteminin istirahat halinde oksijen ve enerji tüketimi düşmekte ve daha verimli bir şekilde çalışmaktadır.”
“Egzersizin şiddeti ve devam edilebilirliği önemli”
Kalp sağlığını korumak için yapılması gereken egzersizlerle ilgili de bilgi veren Eren, “Egzersiz tipinden daha çok önemli olan egzersizin şiddeti ve devam edilebilirliği. Bahsedilen adaptasyon sürecini tetikleyecek kadar şiddetli olmalı ve progresif bir şekilde artış göstermelidir. Kardiovasküler egzersiz için konuşmak gerekirse, maksimum kalp hızının yüzde 60 ila yüzde 80 arasında yani zone 2 ve zone 3 antrenmanlar hedeflenmelidir. Direnç egzersizleri de bir diğer kalp sağlığı için önemli bir modalitedir. Kardiovasküler egzersizlerde olduğu gibi direnç egzersizlerinde de adaptasyonu tetikleyecek kadar şiddetli ve sürdürülebilir olmalıdır” diyor.
“Egzersizin süresi kişiye göre değişir”
Egzersizin süresi ne kadar olmalı sorusuna Eren, “Egzersizin süresi kişinin kondisyonuna, sağlık durumuna ve kişinin hedeflerine göre değişebilir. Yukarıda bahsedilen şiddet ve sürdürebilirliği de göz önünde bulundurulursa, 30 ila 60 dakikalık egzersizler ve haftada ortalama 3-4 gün egzersiz yapılması yeterli olacaktır. Fakat düşük tempoda yapılan ve vücudu zorlamayan egzersizlerde süre kısıtlaması yoktur” yanıtını veriyor.
“En uygun vakit kişinin egzersiz programı düzenli sürdürebileceği vakittir”
Egzersiz için en uygun vaktin ne zaman olduğuna dair net bir bilgi olmadığına dikkat çeken Eren, “Literatürde sabah saatlerinde yapılan egzersizlerin daha verimli olduğuna dair çalışmalar dikkat çekse de yapılan meta analizlerde egzersiz ne zaman yapıldığının uzun dönemde bir farkı olmadığı gösterilmiştir. En uygun vakit kişinin egzersiz programını düzenli bir şekilde sürdürebileceği vakittir” diyor.
“Kalp sağlığını korumak için sağlıklı ve dengeli beslenmek önemli”
Kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenlerle ilgili bilgi veren Eren, şunları söylüyor:
“Egzersiz dışında kalp sağlığını korumak bir diğer önemli unsur ise sağlıklı ve dengeli beslenmektir. Sağlıklı beslenmek denilince birçok insanın aklına ‘diyet’ geliyor. Fakat burada üzerinde durmak istediğimiz konu aslında diyet yapmak ve kısıtlamak değildir. Gündelik kişinin ihtiyacı olan kalori ve makro besin miktarını sağlıklı ve işlenmemiş besin türlerinde almak. Egzersiz ve sağlıklı beslenmenin dışında ise eğer birey sigara kullanıyor ise sigaranın mutlaka bırakılması gerekir.”