Göz Doktoru MİNE KORU, “Digital dünya gözleri etkiliyor”
Digital ekranla büyüyen kuşakta göz sorunları artış gösteriyor. Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göz Doktoru Mine Koru, yeni nesilde artan göz kusurları ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında sorularımızı yanıtladı.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dünyayı görme şeklimiz değişti. Pandemi de bu duruma olan bağımlılığımızı arttırdı. Özellikle 2000 ve sonrasında doğan kuşak dijital ekranla büyüdüler. Doğru kullanım ile büyük faydalar yaratan bu cihazlar yanlış ve fazla kullanıldıklarında ciddi göz sorunlarına yol açabilmektedir.
Digital cihaz kullanımı ile farklı ve alışılmışın dışında yakın görüş mesafeleri oluşmaktadır. Dijital cihaz kullananlar ortalama saatte 333 defa odak noktası değiştirmektedir. Bu sayı farklı cihazlara( bilgisayar, laptop, tablet, akıllı telefon) geçiş yaptıkça daha da artar. Ekran başında kalınan zaman arttıkça, odak kaybı, baş ağrısı, gözlerde yanma, yorulma, kızarıklık, çift görme, göz seğirmesi, bulanık görme gibi semptomlar ortaya çıkabilmektedir.
Özellikle yakın çalışmanın arttığı, tablet telefon, bilgisayar kullanımının yaygınlaştığı pandemi koşullarında, tüm dünyada çocuklar arasında miyopi sıklığının hızla arttığına dair çalışmalar yayınlanmıştır.
Peki bu durumda aileler çocukları için nasıl bir yol izlemeli?
Gözlük ihtiyacı varsa mutlaka takarak çalışmalı
Göz ve bilgisayar ekranı arasında en az 60cm mesafe olmalı
Ekran göz hizasından 15-20 derece daha aşağıya yerleştirilmeli (10-15 cm)
Her ders arasında pencereden uzak bir noktaya bakılarak göz kasları dinlendirilmeli
Gözlerin sık sık kırpılması gerektiği hatırlatılmalı
Ortam aydınlatması için kullanılan ışık fazla olmamalı, arkadan ve omuz hizasında bir kaynak tercih edilmeli
Molalarda yakın (telefon) ile uğraşılmamalı.
Aynı zamanda çocuklar bilgisayar oyunlarıyla da çok fazla oynuyor bu oyunların yarattığı bağımlılık gözlük kullanan çocuklarını numaralarını artırıyor mu?
Aksinin gösterildiği birkaç çalışma olsa da uzun süreli bilgisayar maruziyetinin, özellikle kalıtsal yatkınlığı olan çocuklarda kırma kusurlarını arttırdığı ile ilgili pek çok yayın vardır. Pandemi koşullarında pek mümkün olmasa da dışarıda, güneş ışığında geçirilen zamanın arttırılması göz sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Ebeveynlerin ekran süresi için kota oluşturmaları yapılabilecek bir diğer önemli husustur.