Diş Hekimi Feyza Eruyar, diş eti kanamaları ve tedavisi hakkında sorularımızı yanıtladı. Konya Özel DENTin STUDIO Ağız Diş Sağlığı Polikliniği kurucusu Diş Hekimi Eruyar ayrıca diş taşı temizliği hakkında merak edilenleri açıkladı.
DİŞ ETİ KANAMALARI NEDİR ?NEDEN OLUR?
Birçok insanın hayatının belli dönemlerinde karşılaştığı problemlerden biridir diş eti kanaması. Kimi zaman kısa süreli, kimi zaman devamlı olabilirken, travma sonrası, ağrılı veya kaşıntılı olabilir.
Öncelikle şu unutulmamalıdır; sağlıklı diş eti kanamaz. Eğer fırçalarken, ısırma esnasında hatta daha da ihmal edilmişse ufak bir dudak hareketi sebepli konuşurken bile diş etiniz kanıyorsa bunu dikkate almalısınız.
Ağız hijyeni eksikliği, sert fırçalamak, yanlış fırça seçimi, yanlış diş ipi kullanımından kaynaklanmakla birlikte vitamin eksikliği, trombosit eksiklikleri, hemofili, lösemi, diyabet gibi kronik hastalıkların da öncelikli belirtilerindendir. Sonuca ulaşabilmek adına öncelikle sebebin tespiti önemlidir.
PEKİ SÜREKLİ DİŞ ETİ KANAYANLAR NE YAPMALI?
Birçok hastada ilerlemiş diş eti hastalıkları gördüğümüzde duyduğumuz şey ya hep kanadığı ya hastanın artık buna alıştığı ya da kanadığı için fırçalamayı bıraktığıdır ki bu en büyük yanlışlardandır. Diş etlerinizin hasta olduğunu sizlere gösterdiği imdat çağrısının ilk halidir kanama. Bunu görmezden gelinirse diş çevresindeki kemik erimesi ve çürüğü bile olmadan sallanarak diş kayıpları yaşanabilir. Kısacası ihmal etmemek ve düzenli hekim kontrolü önemlidir.
TEDAVİDE NELER YAPILIR?
Öncelikle ağız hijyeni kontrolü yapılır. Bu hastalarda diş etleri, yaygın bakteri plağı sebepli kıpkırmızı, ödemli ve şişmiş, birçok zaman olması gereken seviyeden uzaklaşmış ve dişten ayrılmış şekildedir. Tedavisinde ilk önce diş taşları ve plaklar dişlerden ultrasonik cihazlar yardımıyla temizlenmektir. Hastaya ağız hijyen eğitimi verilir. Bu eğitimde, hasta doğru fırça seçimi konusunda bilgilendirilir, doğru fırçalama yöntemi, ağız gargarası ve diş ipi kullanımı anlatılır ve en önemlisi en az 6 ayda 1 kez rutin hekim kontrolü önerilir.
DİŞ TAŞI TEMİZLETMEK ZARARLI MIDIR?
Diş taşı bakteri plaklarının zamanla sertleşmesi neticesinde, rengi sarıdan koyu kahverengiye kadar farklılık gösteren taşlaşmış yapılardır. Bunlar sosyal yaşantımızı da olumsuz yönde etkileyen ağız kokusu, diş çürükleri, diş eti çekilmeleri ve kanamalara sebep olur. Yani diş taşı sonradan oluşmuş ağız sağlığımızı bozan hatta birçok Sistemik hastalığa sebep olan yapılar iken onlardan kurtulmamızın zararlı olabileceği düşünülemez. Ancak en önemlisi bu temizliğin bir diş hekimi tarafından yapılmasıdır. Mesleki yeterliliği ve tecrübesinin işlemleri hangi durumlarda nasıl ve ne kalitede malzemelerle yapılmasına karar verebilecek düzeyde olması ,hijyenik bir klinikte işlem yapılması önemlidir.
DİŞ TAŞI TEMİZLETMEK VE BEYAZLATMA AYNI ŞEY MİDİR?
Diş taşı temizliği dişin üzerinde sonradan oluşmuş hijyen eksikliği sebepli oluşmuş renkli plakların yok edilmesidir, sonradan oluşan çay, kahve, sigara vs. renklenmeleri de bu sırada temizlenir. Beyazlatma işlemi (bleaching) ise çok daha farkıdır. Beyazlatmada dişin kendi tonunun kimyasal olarak ışınların yardımıyla ağartılması işlemidir.
DİŞ TAŞLARINDAN VE KANAMALARDAN KORUNMAK İÇİN?
Doğru sertlikte fırçaya sahip olunmalı, hekiminizin önerdiği şekilde doğru fırçalama ve diş ipi kullanımı önemlidir. Düzenli hekim kontroller ile diş eti sağlığımızdan emin olarak, diğer habercisi olma ihtimali olan hastalıklardan da korunmuş olmak önemlidir.