Son Dakika

Çocuklarda idrar erteleme böbrek sağlığını olumsuz etkileyebilir

Çocuklarda idrar erteleme böbrek sağlığını olumsuz etkileyebilir

 Çocuklar için yeni bir öğrenim dönemi daha başladığını belirten VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Çocuk Nefroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Atilla Gemici, “Çocukların okulda oldukları süre boyunca tuvalete gitmemeleri ya da sürekli olarak tuvalete gitmeyi ertelemeleri pek çok hastalığa davetiye çıkartabiliyor. İdrar kaçırma, tutamama ve sık idrar yolu enfeksiyonu geçirme ile hatta böbrek yetmezliğine yol açan bir sürece kadar ilerleyebilir” dedi.

 Çocuklar için yeni bir öğrenim döneminin daha başladığını dile getiren VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Çocuk Nefroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Atilla Gemici, yeni okula başlayan çocuklar olduğu gibi, özellikle eğitimine devam eden çocuklar için anne ve babaların en çok şikâyet ettikleri konulardan birinin, okulda çocuklarının hiç idrarını yapmadıkları ve hatta eve geldiklerinde bazen idrar kaçırmaları olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Gemici, bu konuda ailelere ve eğitimcilere büyük sorumluluk düştüğünün altını çizdi.

İDRAR KESELERİNE ZARAR VEREBİLİR

Çocukların uzun süre tuvalete çıkmamasının idrar keselerini olumsuz etkilediğini vurgulayan Uzm. Dr. Atilla Gemici, şu bilgileri paylaştı:

“Çocuklar ders saatleri içerisinde tüm gün idrara sıkışık kalmaları, onların tüm gün dolmuş  bir idrar kesesiyle ve işeme hissi ile savaşmak zorunda kalmaları ne yazık ki onların idrar keseleri ile ilgili kalıcı bir hasara bile neden olabilmektedir. Ders saatleri boyunca dolmuş olan idrar kesesi; tekrar eden idrar yolları enfeksiyonu, idrar ve kaka tutmaya çalışmak nedeni ile oluşabilecek kabızlık, çişe çıkmamak için su içmemek ya da az su içmek, ders esnasında ya da ders aralarında çiş ve kaka kaçırma, idrara sıkışık olma nedeni ile derse ve öğretmene odaklanamama gibi sorunlar meydana getirebilir. Bu durumlar ayrıca çocuklarımızın ruhsal durumlarını etkilemekte ve öz güven duygularının da zedelenmesine yol açmaktadır.”

OKUL TUVALETLERİNİN TEMİZLİĞİ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

Hangi yaşta olursa olsun, okulda tuvalete gitmek istemeyen çocukların en büyük  mazeretlerinden birinin; okul tuvaletlerinin temizliğinin olduğunu altını çizen Uzm. Dr. Gemici, “Tuvaletlerin temiz olmasına ve çocukların kendilerini güvende hissetmesine, okuldaki tuvaleti rahatlıkla kullanmalarına imkân sağlanmalıdır. Eğer okul tuvaletlerinin temizliğinden endişe ediyorsanız, okul yönetimi ile iletişime geçebilirsiniz” diye konuştu.

 ÇOCUKLAR OKULDA TUVALETE GİTME İHTİYACI KAZANMALIDIR

Ailelerin bir görevinin de okul ziyaretleri esnasında çocuklarının tuvaletin yerini bilip bilmediklerini kontrol etmek olduğunu belirten Uzm. Dr. Atilla Gemici, şunları söyledi:

“Bilindiği gibi anaokulu öğrencileri için işeme ihtiyacı hissettikçe  yardımcı personel zaten destek vermektedir; fakat daha büyük çocuklar  kendi öz bakımlarını yapmaktadırlar. Anaokulu çocukları hariç tüm çocuklar idrar hislerini erteleyebilmektedirler. Özellikle günün büyük bir zaman dilimini okulda geçirdiği süre içerisinde çocukların tuvalete gitme alışkanlığını kazanması oldukça önemlidir. Aileler çocukları ile konuşarak düzenli ve saatli (öneri üç saati geçirmeden) işemeleri konusunda telkinde bulunmalıdırlar. Okul saatleri boyunca hiç idrara gitmemek ya da uzun süreli tutmak, ertelemek, doğuştan normal bir idrar kesesi için sonradan gelişebilecek yapısal hasarların oluşması için en önemli nedendir.

 NÖROLOJİK BOZUKLUĞA BAĞLI OLMAYAN SORUNLARA YOL AÇABİLİR

Çocukların okulda oldukları süre boyunca tuvalete gitmemelerinin ya da sürekli olarak tuvalete gitmeyi ertelemelerinin pek çok hastalığa davetiye çıkartabileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Atilla Gemici, “Ergenlik çağındaki çocuklar idrar erteleme ve idrar hissini bastırarak hiç gitmeme yönünde yapmış oldukları tercih, özellikle kız çocukları başta olmak üzere tüm çocuklar için nörolojik bozukluğa bağlı olmayan, sonradan kazanılmış işeme fonksiyon bozukluğu sonucu Hinman Sendromu denilen bir hastalığa yol açabilir. Hinman Sendromu; idrar kaçırma, tutamama ve sık idrar yolu enfeksiyonu geçirme ile hatta böbrek yetmezliğine yol açan bir sürece kadar ilerleyebilir. Bu durumu engellemek için ailelere iş düşmektedir. Ders aralarında tuvalet ihtiyacını gidermeleri ve su tüketmeleri yönünde çocukları ile konuşmalı ve özellikle ergenlik dönemindeki çocukları için 3 saat ara ile kurulmuş saat alarmları ile hatırlatma yapabilirler” diyerek sözlerini noktaladı.

Bir yanıt yazın