Aşı Sonrası Geçici Adet Düzensizliği Yaşanabilir
Dünya üzerinde Covid-19 aşısı ve yan etkileri hakkında birçok araştırma yapılırken, son dönemlerde kadınların adet döngüsünde görülen düzensizlikler yeni bir araştırmanın yapılmasına sebep oldu. Bu süreçte görülen adet düzensizlikleri ise doğrudan koronavirüs ve aşının oluşturduğu yan etkilere bağlanması kadınların stres düzeyinin daha da artmasına neden oldu. Bu kapsamda aşı sonrasında yaşanılan adet düzensizliklerinin geçici olduğunun altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman, ‘’ İki doz aşısını tamamlayan kişiler bir sonraki adet döngüsünde iki günlük gecikme yaşayabilir. Ancak bu değişiklik bir sonraki adet döngüsünde normale dönecektir’’ diye belirtti.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını birçok hastalığı beraberinde getirirken, kadın sağlığını da doğrudan etkiledi. Dünyanın birçok farklı yerinde yapılan araştırmalar ise bazı kadınların aşı olduktan sonra adet düzensizliği yaşadıklarını belirtiyor. Aşıların adet düzenini olumsuz etkilemesi hakkında yayılan yanlış bilgiler ise birçok kadını aşı olmakta tereddüte sokuyor. Stres ve kaygı düzenin artmasıyla birlikte adet döngüsünde değişikliklerin oluşabileceği belirten Prof. Dr. Yücel Karaman, ‘’Aşıya ya da salgına bağlı olarak adet düzensizliklerinin görüldüğüne dair tüm dünyada araştırmalar yapılıyor. Aşı olan kişilerde görülen adet gecikmeleri ciddi bir problem teşkil etmiyor. Bu süreçte gebelerin de aşılarını tamamlaması gerektiğini belirtiyoruz’’ dedi.
‘’Endişeleneceke Bir Durum Değil’’
ABD’de yapılan bir araştırmada Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson aşısının uygulandığı 2.403 kadın ve 1.556 aşılanmamış kadın arasında bir araştırma yapıldı. Aşılı ve aşısız grup karşılaştırıldığında ise, ilk aşıdan sonra ortalama 0.64 günlük döngü uzunluğunda artış, iki doz aşı yaptıranlar için de 0.79 günlük bir artışla ilişkilendirildi. İki farklı döngü arasında ortalama iki günlük artış görüldüğünü tespit edilse de, etkinin geçici olduğu da belirtildi. Bu kapsamda adet döngüsünün gecikmesi ya da uzaması gibi süreçlerin endişelenecek bir durum olmadığını belirten Prof. Dr. Yücel Karaman, ‘’İçinde bulunduğumuz süreçte kadınların regl süreçlerini ve döngülerini sıkı takip etmeleri gerekiyor. Bir ya da iki günlük değişkenlikler ciddi problemleri oluşturmasa da regl dönüsünü birkaç ay daha takip etmek gerekiyor. Bu süreçte kadınların stres seviyelerini azaltmaları da önemli rol oynuyor’’ dedi.