Son Dakika

SİYAH SARIMSAĞIN MUCİZEVİ FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yetiştirilen, Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescilli sarımsağı fermantasyon sürecinden geçirerek Ajo 37400 Siyah Sarımsakları artık bir çok kişinin beslenme listesine eklendi. İçerisinde yüksek miktarda Manganez, Kalsiyum, Fosfor, Selenyum, Vitamin B6 ve Vitamin C bulunan siyah sarımsağın insan sağlığına olan sayısız faydalarını Uzman Diyetisyen ve Fitoterapist Başak İnsel Aydın anlatıyor.

Sağlıklı beslenme alışkanlığında farklı tatlara yer verilmesi, günlük besin ihtiyaçlarının karşılanması ve güzelliğin içten desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Başak İnsel, beslenme listelerinde siyah sarımsağın önemini vurguladı.

İnsel ‘’ Fermentasyon sonucunda elde edilen siyah sarımsak, beyaz sarımsaktan 2 kat daha fazla antioksidan içeriyor bu bizim listelerimizde dikkat ettiğimiz bir oran. Bu sayede vücuttaki serbest radikalleri azaltarak, süperoksit dismutaz, katalaz gibi antioksidan enzimlerin etkinliğini arttırıyor.’’ dedi.

Siyah sarımsak nedir, diyette nasıl kullanılmalı?

Siyah sarımsak; hepimizin bildiği sıkça sofralarımızda, yemeklerin içerisinde, salatada, turşuda gördüğümüz beyaz sarımsağımızın fermente edilmiş yani nem ve ısı altında kurutulmuş halidir. Bizim diyetlerimizde en çok dikkat ettiğimiz şey ise sürekliliği olan besinler olduğunu sık sık dile getiririm burada da siyah sarımsak sürekliliği olan ve sofralarımızda ister yemek içerisinde ister tek başına eşsiz bir lezzet olarak kullanılabileceğini söyleyebilirim. Sarımsağın sağlık için faydalarını herkes bilir fakat bazı insanlar keskin tat ve kokusu yüzünden tüketmekte zorlanabilirler. Siyah sarımsak kokusuzdur ve daha hafif bir tada sahiptir. Tüketmekte zorlananlar için sarımsak ezmesi formunda da tercih edilebilir. Ayrıca siyah sarımsağın sabun ve bakım ürünleri formu da cildin dıştan beslenmesi; varsa sivilce, iltihap, yara gibi problemlerin ortadan kalkması , saç dökülmelerinin azalması ve köklerinin sağlamlaşması için çok önemlidir.

Sağlıklı beslenmede ki yeri nedir? Besin değer oranları yeterli mi?

Halkın dilinden düşmeyen bir ifade olan doğal antibiyotik olarak nitelendirdiğimiz siyah sarımsak, beyaz sarımsaktan daha zengin bir antioksidan özelliğe sahiptir. Bunun nedeni ise fermente işlemi sırasında antioksidan özelliği daha da artarak 2 katına çıkmıştır. Böylece kronik rahatsızlıklarda tedavi edici, cilt koruyucu, bağışıklık sitemi düzenleyici gibi birçok faydasını Kalsiyum, B grubu ve C gibi birçok vitamin bulunduran fermente siyah sarımsağın içeriğindeki probiyotik ve prebiyotik miktarı da oldukça fazladır. Bu sayede ikinci beynimiz olan bağırsaklarımızın sağlıklı bir floraya sahip olabilmesi için de kullanılması şarttır.

Spor yapan ve sağlık beslenen kişiler listelerine eklemeli mi? Ne kadar tüketilmeli?

Spor yapan kişilerin kesinlikle tüketmesi gerekiyor. Siyah sarımsak tüketiminin; egzersiz kaynaklı yaralanmalara karşı koruyucu olduğu, fiziksel kuvvet ve dayanıklılık açısından faydalı olduğu bilinen özelliklerindendir. Bir başka ve en önemli üstünde durulması gereken özelliği ise kandaki NO dediğimiz nitrik asit seviyesini arttırmasıdır. Nitrik asit hayatsal fonksiyonlarımız ve yaşam sürekliliğimiz için önemli olan, vücut tarafından doğal üretilen bir bileşiktir. Bunun artması ile kan akımı artışı, oksijen taşıma kapasitesinin artması ve böylelikle hipertansiyona engel olması sarımsağı tüketmemizin başlıca nedenleri arasına girmelidir.

Farklı lezzete sahip olan siyah sarımsağı nasıl kullanabilir? Hangi besinler ile bir arada tüketebiliriz?

Genel itibari ile pişirmenin besinlerin değerlerini kaybetmesine yol açtığını söylemek isterim.  Bunun yanı sıra sarımsaktaki antioksidan, antimikrobiyal,  antiviral özellikleri ısı etkisi ile azalabilir. Bunun için bu doğal besinlerimizi yoğurt, salata, cacık gibi besinlerin içinde çiğ tüketmenin vücuda daha faydalı olması beklenir. Pişireceğimiz yemeklerde ise bu besi içeriğini korumak için pişmeye yakın ilave ederek kullanabiliriz.

Bir yanıt yazın