Son Dakika

KALP VE DAMAR HASTALIKLARINDA CEP TELEFONU KULANIMININ ETKİSİ

 

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü tarafından hazırlanan “Bilimsel Gündem” bültenlerinin yeni sayısında, birbirinden dikkat çekici konu ve araştırmalar yer alıyor. Gastroenterit sonrası irritabl bağırsak sendromu, cep telefonu kullanımının kalp-damar hastalıkları üzerindeki etkisi, ısıtılmış tütün ürünleri ve elektronik sigaraların ne oranda zararlı oldukları bültenin son sayısında öne çıkan başlıklar arasında. 

TÜRKİYE’NİN iyileştiren gücü Abdi İbrahim’in Medikal Direktörlüğü tarafından hazırlanan ve ayda bir yayınlanan, “Bilimsel Gündem” bültenlerinin yeni sayısında, tıp alanındaki çarpıcı araştırmalara yer veriliyor. Akut gastroenteritin sonrası gastrointestinal komplikasyonların erken tespitinin önemine vurgu yapılan araştırmanın yanı sıra, sigara içen kişilerde haftada en az bir kere cep telefonu kullanımının yüksek kardiyovasküler risk ile bağlantılı olabileceği ise bir diğer araştırma sonucu olarak belirtiliyor. Ayrıca yapılan araştırmalarda, aromalı e-sigara kullananlarda, aromasız e-sigara kullananlara göre oksidatif DNA hasarı riskinin daha yüksek olabileceği tespit ediliyor.

 

Gastrointestinal komplikasyonların erken tespiti yaşam kalitesini olumlu etkiliyor

 

Akut gastroenteritin (AGE) kalıcı etkilerini anlamak amacıyla yapılan bir metaanalizde, 47 araştırmadan 28 binden fazla katılımcının verileri incelendi. Araştırma, AGE geçiren kişilerde enfeksiyon sonrası yaklaşık %15’inin irritabl bağırsak sendromu (IBS), %13’ünün ise fonksiyonel dispepsi (FD) geliştiğini ortaya koydu. Bakteriyel enfeksiyonlarda, özellikle campylobacter ile enfekte olanlarda, enfeksiyon sonrası IBS prevalansının %18’lere ulaştığı saptandı. Viral enfeksiyon sonrası bu oran %11 iken, parazitik enfeksiyonlardan sonra ise %30 oranına ulaştığı gözlemlendi. Ayrıca, enfeksiyon sonrası irritabl bağırsak sendromu semptomlarının uzun vadede kalıcı olduğu, hastaların yaklaşık %40’ında beş yıl sonra bile semptomların sürebildiği tespit edildi. Yapılan araştırmada, komplikasyonların küresel ölçekte yaşam kalitesi ve sağlık sistemleri üzerinde önemli etkileri olduğu belirlendi.

 

Düzenli cep telefonu kullanımı, kardiyovasküler hastalık riskini artırabiliyor

 

İngiliz Biobank (sağlık kayıtları bankası) verileri ile yapılan bir analizde, cep telefonu kullanımı ve kalp-damar hastalıkları ilişkisi incelendi. Çalışmada kardiyovasküler hastalık (KVH) öyküsü olmayan 440 binden fazla katılımcının (ortalama 56 yaş; %44 erkek) verisi incelendi. Bunlardan yaklaşık 378 bini düzenli cep telefonu kullanıcısı. Ortalama 12 yıl takip süresinde, yaklaşık 56 bin kişide yeni KVH gelişti. Düzenli cep telefonu kullanmayanlara göre düzenli kullanıcılarda; yeni kardiyovasküler belirti ortaya çıkma riski ve karotis media intima damar kalınlaşması olasılığı daha yüksek bulundu. Bu araştırma sonucunda, sigara içen kişilerde ve diyabetik bireylerde, haftada en az bir kere cep telefonu kullanımının yüksek kardiyovasküler risk ile bağlantılı olabileceği sonucuna ulaşıldı.

 

Isıtılmış tütün ürünleri ve elektronik sigaraların zararları

 

Türk bilim insanları, elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin DNA hasarı ile ilişkisini incelediği bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışmada katılımcılar; sigara içenler, elektronik sigara kullanıcıları, ısıtılmış tütün ürünleri kullanıcıları, pasif içiciler ve sigara kullanmayanlar olmak üzere 5 grup halinde ele alındı. Çalışmanın sonucunda, e-sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri kullanan kişilerin oksidatif DNA hasarı açısından daha yüksek risk altında olduğu tespit edildi. Yanı sıra, aromalı e-sigara kullananlarda, aromasız e-sigara kullananlara göre oksidatif DNA hasarı riski daha yüksek olarak ortaya çıktı.

Bir yanıt yazın